marți, 30 octombrie 2018

Cunoștință cu blogosfera?

Proba a 11-a de la Super Blog
Sponsor: Domaz.ro


Cum a început?
Nu a început deloc complicat. Nu mai știu exact cine a distribuit un articol de blog pe Yahoo Messenger! 
Ce mult e de atunci... 
Era pe Wordpress. Am stat eu și m-am gândit nițel și am zis că trebuie să-mi fac și eu unul! Cinci click-uri și mai multe tastări mai târziu aveam un blog.
Ce am scris pe el este cu totul cu altă poveste. La 15 ani nu prea ai despre ce să scrii, așa că am început cu distribuire de poezii, imagini, tag-uri (pe unele le făceam și de două ori într-o săptămână ca să fie interesant) și - favoritele mele - link-uri către alte site-uri, fiindcă nu înțelegeam sistemul de marcaje de la Explorer... În scurt timp, fie am rămas fără idei, fie am uitat de blog.
Reveneam după câteva luni și mai povesteam ce carte am citit și despre ce mă mai enervase pe la televizor. A avut o perioadă de glorie prin liceu. Sincer, nu-mi amintesc tot ce am mai scris pe el...
Așa – ba nu, ba da – au trecut anii de liceu și am ajuns la facultate. Preferam să învăț decât să postez. Când îmi aminteam, mai scriam ceva pe el... și uitam iar. 

Comparație între cele mai cunoscute platforme – pentru că trebuie comparat orice

Între Blogger și Wordpress, în ultimii ani, Wordpress este mai performant. Pe Blogger găseam, când am început să postez, niște teme (un șablon pentru pagină, făcut ca să îți poți personaliza blogul și să-ți placă mai mult) foarte frumoase. Acum cele de pe Wordpress mi se par mult mai atractive, pe de altă parte, nu pot adauga wittget-uri (ferestruicile acelea de pe lateral unde găsiți diverse, cum ar fi citatele).
La un moment dat primeam multe mesaje de spam și am hotărât să-mi șterg contul de gmail. Odată cu el am șters și Blogger. Și am rămas fără blog. A trecut o lună, sau două... cred că a fost o săptămână!
 
Mi-am făcut altul. Evident!
 
După câteva postări rătăcite, am hotărât să fac un blog despre cărți. Citeam bookblog-uri și bântuiam pe booktube (denumirea internauților pentru youtuberi care au canale dedicate literaturii, cărților și noutăților despre scriitori). 
Am început cu o carte pe care o citisem într-o doară și am continuat să scriu despre cărți pentru că, așa cum am spus, cărțile nu supăra pe nimeni.
Nu mă consider o influenceră – sincer, numele acesta nici nu-mi place foarte mult. Cred că, fiind niște oameni care învârtesc cuvinte pe internet zilnic, am putea mai bine. Am opinii și le postez pe un blog, așa că trebuie să fiu ceva nu? Blogeriță? Pur și simplu un om?
Sunt o opinie.
Iar voi aveți dreptul să fiți sau nu de acord cu ea.
 
Dacă mă gândesc să-mi fac un site cu domeniu web .ro personal?
În prezent, nu. Dar, pentru cei care câștigă bani din articolele postate pe internet, un domeniu personal, fără înfloriturile platformei la www. este o chestiune importantă. Nu apar reclame – decât pe cele pe care le aprobă ei – nu se confruntă cu posibilitatea ca oricând platforma să se închidă și ei să-și piardă postările și cititorii... Nu cred că se va întâmpla asta, dar unii suflă și-n iaurt. Dacă aveți talent la scris advertoriale, sau oferiți diverse servicii în spațiul virtual, creati-vă o platformă online. Banding-ul personal este foarte important în ultimii ani. Așa aveți control absolut asupra ce/cum scrieți și ce apare pe pagină. Există și diverse opțiuni de transformare html pentru cei care se pricep la web design. Și prelungirea domeniului este ușor de realizat.
Sper că v-am facut poftă de bloging! O zi frumoasă!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu