duminică, 25 noiembrie 2018

Casa de „la țară” a lui Gelu

Articol scris pentru Super Blog 2018, proba 22
Astăzi voi readuce în atenția voastră un alt moment din viața lui Gelu și Doli  😊
Sponsorul probei:
Vinem-Ieftim.ro
-Intră! Atenție la prag! E cam scund, dar ca să găurim peretele e cam complicat și ne place mult  modelul acesta de ramă... e greu să o găsim la dimensiuni mai mari. O să-i vină rândul și ei, mai ales că ne înțelegem așa de bine cu echipa de la Vindem-Ieftin.
Gelu avea chef de vorbă. Insistase să meargă Duminica dimineața, știind că părinții lui vor fi la biserică:
- Vreau să vezi cum a aranjat tata casa. L-am ajutat și eu, desigur, dar el a muncit cel mai mult, cot  la cot cu meseriașii.
Doli păși cu grijă în casa frumos aranjată. La intrare, peretele avea un stil rustic, ceea ce-i place lui Gelu. Un maron-roșcat cald, fără să pară țipător. Pe podea era gresie cu model granulat, mat, în zona de la intrare, atât cât să protejeze parchetul de noroi... Parchetul! o culoare plăcută. Odată ce depășeai partea de la intrare, un covor des și pufos se întindea până la capătul celălalt al camerei.
-Parchetul l-am cumpărat tot în același timp cu restul. A fost o comandă mare, dar per total am plătit mai puțin, fiindcă au venit toate cu aceeași mașină. Consultantul le-a găsit.
A condus-o ușor spre living. De fapt nu era living. Familia lui Gelu a vrut să păstreze aspectul tradițional al casei bătrânești, așa că au renovat fără a pierde acele elemente care dau farmec caselor de chirpici. Firida era frumos aranjată; păstraseră și cucumeaua*. La verandă păstraseră stâlpi de formă rotundă și baghetele de pe tavan erau înlocuite cu un model apropiat cu ce avuseseră înainte, explică Gelu.
-Pe cele de pe colț le-am scos. Erau greu de îngrijit. Stai să vezi ce bine s-a conservat grinda! Are o culoare frumoasă iar, pentru scara de la pod, consultant-ul de la Vindem-Ieftin a găsit câteva opțiuni convenabile pentru noi de unde am ales. 
Despre baie ce era de spus... Optaseră pentru o nuanță deschisă de bleu. Aveau faianță asortată cu gresia de pe jos și bagheta de pe mijloc avea floricele ce înveseleau întreaga încăpere. Cabina de duș era pe colț și chiuveta avea o mască voluminoasă, unde Doli concluzionă că încap de toate.
În mijlocul camerei care, înainte se numea bucătăria de iarnă, era o masă din lemn, iar pe jos aveau mochetă. O opțiune ciudată pentru bucătărie, comentă Doli, iar Gelu îi explică vesel că nu găteau aici, doar serveau mesele când era un eveniment special. 
-De obicei mâncăm în bucătăria de vară. E chiar camera următoare și având ieșire direct afară se aerisește mai ușor.
Peretele fals avea un model ales de mama lui Gelu, după cum spunea char el și era de culoare crem. În colț păstraseră cuptorul pe lemne.
-A! Da, funcționează, răspunse Gelu în timp ce cobora scara de la pod, dar nu-l folosim. E mai simplu să gătim la cel pe gaz. Plus, încă nu am reușit să mă lămuresc dacă îmi trebuie vreo aprobare în plus.
- Aici avem o zonă cam amestecată, mărturisii tânărul când ajunse în pod. În partea aceea am pus resturi de material și mama atârnă rufele dacă e ploaie afară. Pe partea aceea, spre dreapta încă nu ne-am hotărât ce să facem. Vin aici când vreau să mă uit în curte de sus. Mă simt la înălțime! glumi el și Doli recunoscu fără dificultate că ea ar fi pus două fotolii, niște scaune joase și o măsuță rotundă.
-Să-ți arăt tigla metalica! E foarte bună! Am avut șindrilă înainte. Tinea răcoare vara și cald iarna, dar ar fi fost prea scump să punem șindrilă. Așa, tigla metalica Bilka, am găsit-o la un preț bun, tot prin site-ul acela de care ți-am zis. Nu pot să-ți spun cât de greu e să găsești un  pret de acoperis bun! La început am vrut să mergem pe alt tip de țiglă, dar, după ce am văzut câteva recenzii video de la cei care au mai comandat prin Vindem-Ieftin, tata a hotărât că e bună. Știi ce umblă tata pe internet. E cel mai versace utilizator de google de pe toată strada! Vecinii îl invidiază. Mereu găsește tot ce îl interesează. Nelu de vis- a-vis îl cheamă pe la el să bea o dușcă și să-l mai învețe ș pe el câte ceva. Să-ți mai zic ceva de acoperiș: avem un cuib de berze! L-ai văzut când am venit.  Nu mai folosim coșul, avem centrală, dar nu l-am dat jos ca să se întoarcă berzele primăvara la noi. Să vezi ce pui fac! Am poze cu ele. In curând o să umplu un album. Mama zice că le harțuiesc. Eu zic că nici nu le pasă.
- Arată ca o casă a visurilor, Gelu!
- Grozav! așa să le spui și alor mei. O să fie tare mândru tata când o să-i lauzi casa. Și eu o să pot să le prezint fata visurilor!
 
*cucuneaua este luminatorul găsit în podul casei, în zona de sud a țării i se spune așa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu