marți, 6 noiembrie 2018

Sănătatea copiilor noștri imagine


Articol scris pentru SuperBlog


Astăzi am pentru voi povestea Liliei*, vecina mea nutriționisă:

„Liniștea de dinaintea futunii. Stau în fața ușii unui amfiteatru unde se află un grup de tineri, părinți și viitori părinți cărora urmează să le spun cum este corect să mănânce și cum ar trebui să-și hrănească familiile. Îți dai seama ce mă așteaptă! Desigur, o parte dintre ei chiar doresc să afle lucrurile astea, alții se gândesc cu groază că iar o să le spună cineva ce nu au voie să facă, alte interdicții.
Trebuie să reușesc să încurajez acești oameni să îmbrățișeze o viață sănătoasă. Îmi așez bine cravata cu buline (trebuia să fi optat pentru o ținută mai degajată... Acum ce să fac, trebuie să mă descurc), inspir adânc și intru.
Sunt întâmpinată cu căldură. Fără aplauze, doar cu căldură. Câteva priviri ostile mai în spate, dar nu pot să mă las intimidată. Spatele drept, privirea senină și un zâmbet de mă dor fălcile.
Trebuie să pomenesc dezavantajele unei alimentații nesănătoase:
Îngroșarea arterelor care duce la proasta circulație a sângelui
Obezitate
Colesterol crescut
Lipsa substanțelor necesare pentru organism
Încerc să trec repede peste consumul de junk-food. Este făcut în așa fel încât să vrei mai mult, cu cât mănânci mai mult. Deja primesc priviri rele de la publicul meu. Unii chiar mormăie că muncesc toată ziua, nu au când să gătească și îi cred. Dar tot nu pot să fiu de acord cu ei. Nu vor renunța niciodată dacă eu fac asta.
Am ajuns la subiectul conferintei: Alimente sănătoase!
Semințe, fibre, fructe și legume. Oricât de bună ar fi slănina, carnea de pasăre și peștele sunt cele care păstrează organismul sănătos. Nu pot sub nici o formă să le interzic să consume mâncarea lor preferată – numai persoanele cu probleme de sănătate cunoscute primesc astfel de sfaturi fără să excludă complet opiniile nutriționiștilor. Mâncarea este importanță. Trebuie discutată cu grijă.
Încep cu pastele de bună calitate. Continui cu semințele de chia, care ajută și la siluetă, nu doar ca vapoare nutritivă.
Imagine: www.sanovita.ro/
Fructele uscate, lichide multe – nu sucuri cu chimicale! 
Cred că am reușit să punctez esențialul.
Încerc să aduc în discuție și mâncarea bio, fără a-i îngrozii pe tinerii părinți care nu mai știu cum s-o scoată la capăt cu salariile. Am reușit să trec prin toate. Acum le cer să-mi pună câte întrebări vor ei și, spre încântarea mea, câteva mămici rămân să vorbească despre diverse cu mine.
A fost o zi solicitantă, dar sunt mulțumită! Conferința: SĂNĂTATEA COPIILOR NOȘTRI a fost un succes!”

___________
*Lilia este un personaj fictiv. Nu am vecine nutriționiste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu