luni, 9 martie 2020

Experiențele negative și ce facem cu ele


sursa foto:Experimenteaza.ro


"Nu plec niciodată la drum fără jurnalul meu. În tren trebuie să ai mereu ceva extraordinar de citit." — Oscar Wilde

Articolul acesta avea original un alt subiect, dar îl voi aborda cu altă ocazie.

Ieri a fost 8 martie, ziua internațională a femeii. Am primit tradiționalele urări de "La mulți ani!" de la oamenii care mă consideră fată (da, există câțiva care nu pot face diferența între mine și frate-miu 🤣🤣🤣) La sfârșitul zilei, am găsit o poză simpatică incluzându-mă pe mine (evident!) și am adăugat-o pe rețele sociale, împreună cu urarea mea de "La mulți ani!" către toate fetele. După aceasta oamenii cu care probabil nu mai vorbisem de mai bine de două luni și-au amintit să-mi trimită mesaje cu urări... toată ziua fuseseră ocupați cu restul femeilor din viața lor 🤷‍♀️ (sper).
Ideea care este?
În tinerețea mea, nu char așa îndepărtată,  oamenii chiar încercau să nu uite pe nimeni când era o zi de genul acesta. Adică, ziua femeii e odată pe an, cât de greu poate fi să dai un mesaj tuturor femeilor din viața ta? Mai ales acum când există atâtea metode gratuite de comunicare. Și nu vorbesc exclusiv de Ziua femeii. Am avut o discuție foarte aiurită cu cineva de Crăciun, fiindcă i se părea superficial că oamenii își trimit mereu mesaje de Crăciun... Păi, dacă nici de Crăciun nu accepți să-ți trimită oamenii mesaje, atunci când?😳 Două luni mai târziu toată țara urmărea șocată mortea trecută cu vederea a unei mari persoane publice și nu înțelegea de ce? Și au mai fost și alte momente. Faptul că eu - o fată - veneam cu o ciocolată s-o împart cu celelalte fete de 8 martie, căpăta niste priviri foarte lungi... Nimănui nu i s-a părut ciudat să-mi serbez propria zi de naștere oferind altora bomboane, dar e aiurea să dai bomboane de ziua femeii, tu (o fată) altor fete...
sursa foto: Experimenteaza.ro
Devine din ce în ce mai agresivă această respingere, și tăcută, și vocală, a celor din jur. Ne îndepărtăm de oameni fiindcă ajungem să credem că nu avem nevoie de ei. Îi respingem gratuit, doar fiindcă suntem prea ocupați să ne apropiem de cei care credem că ne pot fi de folos. Și vedem acelaș lucru în gesturile celorlalți.
Fiecare relație trebuie să aibă un beneficiu?
Fiecare om trebuie să fie util la un moment dat, altfel nu merită...
Dedicăm mai mult timp oamenilor pe care nu îi apreciem, dar lucrează la aceeași firmă în care suntem și noi (spre exemplu), decât oamenilor care poate înseamnă ceva pentru noi.
Încercăm atât de tare să ne demonstrăm nouă și celor din jur că X sau Z nu are ce căuta între noi, încât dăm în absurd.
Când eram la master la geografie, erau câțiva indivizi/de, inclusiv profesori care nu credeau că am ce căuta pe la facultatea lor. Într-o zi întrebată despre cauza unei aglomerații pe o stradă de la ieșirea din oraș la sfarsit de săptămână am răspuns că pe acolo pleacă oamenii "la munte, la mânăstire". 
Explicație pentru voi: este o mânăstire pe un deal, în aceeași direcție cu drumul către munte. La un moment dat, se cotește, dar eu nu merg mult în afara orașului, așa că pentru mine, asta nu prea contează...
Revenind: respectiva profesoară s-a grăbit să mă corecteze oripilată că Mânăstirea nu e la munte... eu, evident nu spusesem asta, dar nu m-am sinchisit s-o corectez, pentru că eu nu corectez oamenii care sar direct la acuzații. Ideea este că pe mine m-a deranjat că ea a putut să creadă că, doar fiindcă studiasem la altă facultate înainte să vin la master la ei, nu puteam să fac diferența între un deal și un munte, mai ales când Mânăstirea în sine are cuvântul "deal", parte din numele ei (lol).
Desigur, puteți să luați formularea la puricat și să spuneți că trebuia să adaug conjuncția "și" între cele două cuvinte, care ar fi eliminat orice confuzie, dar de ce să apară o confuzie când eu știu din generală diferența între un deal și un munte?! Și pe urmă, poate erau și pe la munte niște mânăstiri, că doar acolo se duceau călugării să se roage, să caute iluminarea, corect? Hai, că e corect. Bineînțeles că a fost subiect de discuție în cancelarie că eu nu știu ce e ăla un munte. Nici că mi-a păsat 🤣🤣 Dar, poate altora le-a păsat. Probabil dacă mă sinchiseam să îi explic respectivei că eu știu ce este acela un munte nu rămaneam cu această amintire în cap și ea nu mai avea ce discuta în cancelarie, dar eu n-am facut asta și ea a putut barfii fericită (ea și restul studenților care au fost de față).
Sunt lucruri mici, pe care eu nu le mai pun de mult la suflet, dar le salvez în memorie ca să fac din ele subiect de blog 🤣🤣🤣 (Nu, nu de asta le țin minte. A fost o glumă. Am văzut-o săptămâna trecută într-un magazin.) 
Neînțelegerea este o experiență foarte neplăcută și greu de depășit.  Să vezi cum oamenii nu cred în tine deși nu le-ai greșit cu nimic e dureros. Oricât de grozav s-ar da cineva, să trebuiască mereu să demonstreze că este cine este, acelorași oameni nu aduce nicio bucurie.
E ca și cum ne-am lovi întruna de acelasi perete. La un moment dat vom decide să-l ocolim. Dacă suntem ceva mai agresivi, vom alege să-l darâmăm. Iar vinovații se vor întreba ce ne-a apucat (tot pe noi, da). Nu degeba umblă vorba: "Nimeni nu-i profet îțara lui."
Așa că: trimiteți acel mesaj de sărbători, acea urare de 8 martie! Nu fiindcă vă e frică ce vor crede oamenii dacă nu le dați mesaj. S-ar putea să pățiți ca mine: o colegă de liceu n-a putut să-și amintească cine sunt când i-am dat un mesaj. Nici după ce i-am explicat cine sunt nu și-a amintit. Imaginați-vă: 2 ani de zile în aceeași clasă și  să-mi zică "nu te cunosc"! Nu lăsați genul acesta de oameni să vă demoralizeze. Încercați să le oferiți celorlalți experiențe pozitive. De momente neplăcute se pot ocupa alții.
sursa foto: Experimenteaza.ro
Și că tot vorbim de experiențe pozitive: Experimentează.ro, sponsorul de astăzi oferă o gamă largă de cursuri din gama experiențe dezvoltare personală care să vă aducă zâmbetul pe buze și să vă crească încrederea în forțele proprii. Dacă alegi ca acesta să fie furnizorul tău de experiențe, ai ocazia să încerci lucruri noi împreună cu cei dragi și să te specializezi în domenii la care nu credeai că vei putea ajunge vreodată. Fie ca e gătitul sau zborul cu avionul, vei găsi aici ceva care să îți satisfacă curiozitatea.
sursa foto: Experimenteaza.ro

Imagini puse la dispoziție de Experimenteaza.ro
Articol scris pentru SuperBlog 2020


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu